sâmbătă, 28 mai 2011

Prieten. Oare?

„Prietenul” e un fel de „Moş Crăciun”: e fain să crezi în el, dar...nu există.

Eu am crescut la bunici, la Slănic, şi cred cu tărie că cele mai sincere relaţii de prietenie le-am avut în copilărie. Se rezumau la împărţirea feliei de pâine cu magiun, la repararea bicicletei Pegas şi construirea celei mai tari cazemate într-un nuc bătrân.

Când aveam vreo 5 ani, aveam un prieten straşic. Îl chema Oana. Nu, n-am scris greşit, e vorba de un baieţel pe care mama lui îl striga Ionuţ când îl chema la masă, dar eu îi ziceam Oana, mi se părea mai fain.

Cu el făceam plăcinţele din nisip decorate cu pietricele, ciorbă cu apă de baltă şi praf de cărămidă, dulceaţă din petale de trandafir şi iarbă. Asta era reţeta! Tot cu el mâncam mere mici şi dulci în mai, adunate de pe jos, făceam baie în gârlă şi apoi ne pescuiam papucii gumaţi ori furam zmeură prin gard de la nea Romică.

Ne revedeam vară de vară şi hoinăream împreună 3 luni pe an, cât ţinea vacanţa mare. El mi-a împletit prima coroniţă din păpădii, mi-a pansat julitura din genunchi cu frunze când am căzut la „Prinselea” şi tot el mi-a spus „Eşti cel mai bun prieten al meu!”. Noi nu eram Diana-fată şi Ionuţ-băiat, eram doi copii care descopereau lumea. Şi eram prieteni.

M-am făcut mare şi „m-am umplut” de prieteni. Am urlat în gura mare că ei sunt cei mai buni din lume, apoi am şoptit suspinând „M-aţi dezamăgit”.

Pentru că atunci când eşti adult, îţi alegi prieteni adulţi. Iar aştia-s oameni, adică imperfecţi. Te bârfesc, te invidiază, te judecă, te părăsesc, te uită.

Ne minţim frumos că avem o mie de prieteni, dar ia spune-mi: câţi dintre ei ar veni în miez de noapte să stea cu tine că ţi-e rău sau câţi te-ar primi în casa lor dacă nu ai avea unde să stai?

Astăzi, eu nu am 459 de prieteni aşa cum scrie pe Facebook. Am doar 3. Şi pe mine.

Cu drag,

d.

4 comentarii:

  1. Asa este Diana, sunt foarte putini aceia care ii poti numi prieteni in toata puterea cuvantului. Radu Emanuel

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, asa e ! Nu stiu de ce ne dezumanizam pe zi ce trece! Si ma-ntreb: unde vom ajunge, oare?!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu exista nici-un fel de prietenie...te pup Diana ...ai foarte mare dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu exista prietenie decat RAR de tot; in general, toti dezvoltam unii cu altii, relatii bolnave, bazate strict pe interes- sa avem pe cineva care sa ne asculte cand avem probleme, sa ne fie bine la serviciu,sa avem cu cine merge in vacante, sa...sa...sa! Nu stiu cati dintre noi stau in preajma cuiva doar asa, ca asa respire acelasi aer! Hai, sa fim seriosi!

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta