duminică, 21 august 2011

Egali din naştere. Ce minciună!


Cine a zis că suntem „egali din naştere” a fost un ipocrit. Guess what? Nu, nu suntem. Unul vine pe lume într-o familie cu alţi 6 plozi acasă şi e doar un accident la beţie (nu ştiu de ce îi mai dau nume, ar putea să-l strige „Alocaţie 7”), altul e un copil dorit şi aşteptat, iar tati dă de băut 3 nopţi la Hilton partenerilor de afaceri, altul are o mamă de 17 ani care-l lasă în spital şi fuge la liceu, are teză la română şi copiuţele nu sunt gata.
Egali din naştere. Yeah, right.
La 7 ani îţi doreşti bicicletă, mami ţi-ar lua, dar n-are bani. Colegul tău de clasă are Iphone 4, iar fetiţa din prima bancă are vânătăi. O bate tac-su vitreg.
E sâmbătă. Ai 9 ani. Azi e o zi fericită: mama a cumpărat o roată de caşcaval şi salam de Sibiu, ca să aline zilele, prea multe, de margarină pe pâine. Colegul tău e la Viena, ia lecţii de călărie şi limbi stăine. Fetiţa cu ochi albaştri e la spital. Tatăl ei a fost foarte supărat în ultimul timp, tot pierde la ruletă.
Pe la 13 ani câştigi premiul I la olimpiada de matematică. Ai învăţat mult, ai tăi sunt mândri şi ţi-au promis că te duc un weekend la Neptun, la anu’. Să aibă timp să pună deoparte din nişte salarii mizerabile. Băiatul acela a fost prins fumând în curtea şcolii. N-a păţit nimic, directoarea merge la salonul mamei lui. Ba chiar se va duce în vacanţă la Londra cu guvernanta. Părinţii sunt prinşi cu afacerile. Micuţa cu ochi albaştri găteşte ciorbă de peşte. E târziu, nu şi-a terminat temele, dar trebuie să o ajute pe mama, altfel vine tata şi se înfurie dacă nu e gata mâncarea.
Ai 19 ani şi planuri măreţe. Visezi la o carieră strălucită şi o descoperire notabilă în domeniul matematicii aplicate. Stai la cămin în Bucureşti. Nu prea sunt condiţii, bursa îţi ajunge cât să nu mori de foame. Noroc cu zacusca şi gemul de prune de la mama. Fostul tău coleg de şcoală studiază în Elveţia. Teoretic, e la o Universitate de finanţe, practic, studiază viaţa de noapte în club, anatomia femeilor petrecăreţe şi structura unui joint de calitate. Ana are şi ea 19 ani. I-ar fi plăcut să fie asistentă medicală, să înveţe, dar a fost nevoită să plece la muncă în Italia, să facă bani. E chelneriţă la un bar, iar din când în când, noaptea, îşi şterge lacrima din colţul ochiului şi răspunde: „40 de euro”.
Ai 44 de ani şi stai în două camere în Rahova. Ai doi copii, o tonă de diplome şi distincţii şi rată la bancă cât pentru trei vieţi. Luna asta nu plăteşti întreţinerea, îi trebuie băieţelului adidaşi noi. Fostul tău coleg de clasă este milionar în euro şi apare la televizor. Şi-a cumpărat ultimul model de Mercedes, are o soţie şi trei amante, afaceri cu imobiliare şi vreo patru dosare pe rol pentru evaziune fiscală. E nevinovat, dar are mulţi duşmani.
O româncă de 44 de ani a fost găsită moartă într-un imobil din Italia. Se pare că femeia a fost victima agresiunii concubinului său, tot român”. Ana? Închizi televizorul.
Şi mai are cineva tupeu să vorbească de egalitate??? E doar o vrăjeală proastă.
Cu drag,
d.
Poza de aici

8 comentarii:

  1. Wow! Superb! :) Mi s-a cam facut pielea de gaina pana la sfarsit. Daca eu m-am apucat sa scriu o carte tu ar trebui sa faci un scenariu de film :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte foarte fain.

    Adevărul e undeva pe la mijloc. Oarecum egali în faţa şanselor, sau mai bine zis fiecare are anumite şanse. Nu e chiar ca în sclavagism unde dacă te năşteai sclav, nu prea aveai perspective. Dar cred că ai observat un lucru de fineţe. Lumea este diferită, mai mult, noi suntem fiecare diferiţi. Şi chiar mai mult decât atât, chiar şi în cazul a doi fraţi gemeni, provenind deci din aceeaşi familie, având deci aceleaşi condiţii materiale, frecventând aceeaşi şcoală etc, fiecare va fi cu destinul lui... cu iubirile lui... cu aspiraţiile lui... cu lecţia lui de viaţă. În final, cu viaţa lui. Diferită. Complet diferită, am putea spune, de a celuilalt.

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow...mi s-a facut pielea de gaina! Din pacate, asta e adevarul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Clar nu suntem egali...Dar ne consolam si mergem mai departe.Parerea mea riscul iti schimba viata...ori ajungi ceva tare ori pici si ajungi mai rau decat erai:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Impresionant talentul tau la scris, usurinta cu spui lucrurilor pe nume si claritatea cu care le vezi ! Ar trebui sa scrii o carte! Parerea mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. superexistentialistic...nimic nou !

    RăspundețiȘtergere
  7. eu cred ca bati campii. Viata este o insiruire de greseli sau alegeri bune. Oamenii de succes pe care ii invidiati, ci mai multi au plecat de jos, cu greu, din familii destramate cu probleme. Aici se vede mentalitatea romanului. "capra din curtea vecinului si bogat peste noapte si daca se poate si fara munca.
    Suntem egali atat timp cat muncim si facem alegeri bune. Fericirea nu sta in Iphone5 si nici in bicicleta, ratele la banca ti le faci singur pentru ca vrei mai mult, te imbolnavesti ca fumezi si pierzi noptile, etc. Sa fim seriosi oamenii au acelasi Soare desuprea. IMportant este sa nu stai la umbra.

    RăspundețiȘtergere
  8. Normal ca bat campii! Asta e si ideea :)) E o poveste si atat!

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta